Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wstążki makaronowe z masą makową"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 5285
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 68
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 5285
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 68
Składniki
Mak opłucz na sitku, dobrze osącz, przesyp do garnka. Zalej wodą, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, gotuj jeszcze przez 10 minut.
Zdejmij z ognia. Kiedy mak zupełnie wystygnie, osącz go na sitku, a potem trzykrotnie zmiel.
Zmielony mak ponowie przesyp do garnka. Dodaj rozdrobnione bakalie. Dołóż masło, miód, mleko, cukier waniliowy oraz zapach do ciasta. Mieszając, gotuj masę na dużym płomieniu, aż miód i masło się roztopią.
Wtedy zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10 minut. Gotową masę makową ew. posłodź jeszcze do smaku, przemieszaj i odstaw na 3 godziny do lodówki.
W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj 8–10 minut.
Odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Wymieszaj z masą makową. Udekoruj suszonymi morelami.
Wersja opolska: masę makową zamiast z makaronem serwuj z sucharkami namoczonymi wcześniej w mleku posłodzonym miodem.
Jedna porcja zawiera: 890 kcalŹródło: Tina