Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wstążki makaronowe z masą makową"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 113
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 78
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 113
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 78
Składniki
Mak opłucz na sitku, dobrze osącz, przesyp do garnka. Zalej wodą, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, gotuj jeszcze przez 10 minut.
Zdejmij z ognia. Kiedy mak zupełnie wystygnie, osącz go na sitku, a potem trzykrotnie zmiel.
Zmielony mak ponowie przesyp do garnka. Dodaj rozdrobnione bakalie. Dołóż masło, miód, mleko, cukier waniliowy oraz zapach do ciasta. Mieszając, gotuj masę na dużym płomieniu, aż miód i masło się roztopią.
Wtedy zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10 minut. Gotową masę makową ew. posłodź jeszcze do smaku, przemieszaj i odstaw na 3 godziny do lodówki.
W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj 8–10 minut.
Odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Wymieszaj z masą makową. Udekoruj suszonymi morelami.
Wersja opolska: masę makową zamiast z makaronem serwuj z sucharkami namoczonymi wcześniej w mleku posłodzonym miodem.
Jedna porcja zawiera: 890 kcalŹródło: Tina