Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to doskonały wypiek zarówno do szkoły, jak i na drugie śniadanie. Moim zdaniem taka zakręcona drożdżówka posmakuje zarówno małym dzieciom, jak i dorosłym. Zachwyt, że zostało to zrobione samodzielnie wynagrodzi czas spędzony przy tym wypieku. Nie ma co ukrywać, aby przygotować taki wypiek musimy poświecić kilka godzin. Jednak smak i to, że zostało przygotowane samodzielnie wynagradza wszystko.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 439
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 156
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 249
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 136
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 95
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 439
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 156
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 249
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 136
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 95
Składniki
Ciasto drożdżowe: Przygotowujemy rozczyn. Świeże drożdże mieszamy z 3 łyżkami cukru, mąki i 20 ml ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy. Studzimy. Mąkę i cukier łączmy ze sobą. Dodajemy jajka, ciepłe mleko, masło i wyrośnięte drożdże. Mieszamy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwie godziny. Nadzienie orzechowe: Orzechy mielimy. Zimne białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dodajemy mielone orzechy. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwanaście części. Każdy kawałek ciasta wałkuję. Na środku układam dwie łyżki farszu. Zawijam rulon, który łączę dwa końce. Układam na blaszce. Piekę bułki około 20 minut w 170 stopniach. Studzę. Lukier: Cukier puder, sok z cytryny i wrzącą wodę łączę ze sobą. Dekoruję upieczone bułki.
Zapraszam na mojego bloga !