Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka ze szparagami"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 45
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 190
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 45
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 190
Składniki
Do głębokiej miski wlej śmietanę i wbij jajka. Całość dokładnie zmiksuj. Do masy śmietanowej wsyp łyżkę parmezanu i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj i odstaw. W tym czasie ciasto francuskie rozwałkuj na okrągły placek.
Szparagi obierz, umyj i wstaw do garnka z wrzątkiem. Dopraw solą, cukrem i odrobiną soku z cytryny. Łebki muszą wystawać ponad poziom wody. Gotuj około 5 minut. Następnie odcedź i opłucz je zimną wodą. Odetnij główki. Plastrami boczku owiń szparagi.
Formę wysmaruj tłuszczem, posyp mąką i wyłóż ciastem. Na cieście rozłóż wypłukany i osuszony szpinak, szparagi, pokrojone suszone pomidory i oliwki. Całość zalej sosem śmietanowym, posyp resztą parmezanu i orzeszkami piniowymi. Piecz 45 minut w temperaturze 170 °C.Źródło: Na żywo