Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawijane ciasto francuskie z jabłkami to świetna alternatywa dla szarlotek czy tart. Ma nad nimi tę przewagę, że można je zrobić dosłownie w kilka minut. Jesień oznacza pełnię jabłkowego sezonu, warto więc wycisnąć z tych owoców, ile się da. Przepis na zawijane ciasto francuskie z jabłkami jest na tyle prosty, że poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Ten przysmak można zrobić na dwa sposoby - podajemy je oba.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 52
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 111
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10337
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1004
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 52
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 111
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10337
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1004
Składniki
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na pół godziny przed użyciem. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w dość cienkie plastry (maksymalna grubość to 0,5 mm)
Rozwiń ostrożnie rulon ciasta, posyp je cukrem. Na cukier wyłóż plasterki jabłek i posyp cynamonem
Zawiń ostrożnie całość w rulon. Pokrój rulon na plastry o grubości 3 cm - na wierzchu każdego z nich ułóż malutki kawałek masła. Blaszkę o wymiarach 39x34 cm wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na niej plastry brzegami do góry.
Piecz przez 25 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza. Potem włącz termoobieg i piecz jeszcze przez 5 minut.
Wskazówka: Zawijane ciasto francuskie z jabłkami możesz upiec też bez krojenia go na kawałki. Będzie miało wtedy formę dużej rolady. Po zwinięciu rulonu połóż go na blaszce tak, by końcówka ciasta była na spodzie. Wierzch rolady możesz posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Zwijane ciasto francuskie z jabłkami w tej wersji piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 25 minut.