Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Macie ochotę na coś słodkiego? Bardzo proszę. Drożdżówka. Zrobiłam z białym makiem, ale wiem, że niełatwo go dostać. Jeśli nie macie białego maku, to oczywiście można użyć tradycyjnego. Tak, czy siak, będzie smacznie.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326201
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12023
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16661
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5389
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326201
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12023
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16661
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5389
Składniki
Ciepłe mleko, wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników. Wyrobić na gładkie ciasto. Miskę z ciastem, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Następnie rozwałkować ciasto na prostokąt. Na tak przygotowane ciasto, wyłożyć mak i zawinąć w roladę.
Gotową roladę przenieść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie rozciąć roladę nożem wzdłuż, ale końcówkę z jednej strony, zostawić nierozciętą.
Przeplatać na przemian, tak, żeby mak był na górze.
Skleić końce.
Uformować okrąg i skleić końce ciasta. Białko które nam zostało wymieszać z cukrem pudrem. Posmarować ciasto na wierzchu. Dzięki temu, nie trzeba już ciasta lukrować, po upieczeniu. No chyba, że lubicie bardzo słodkie :)
Ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec 40-45 minut.
Kiedy ciasto wystygnie, możemy zajadać. Najlepiej smakuje na świeżo, ale nawet po dwóch dniach jest smaczne.