Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Macie ochotę na coś słodkiego? Bardzo proszę. Drożdżówka. Zrobiłam z białym makiem, ale wiem, że niełatwo go dostać. Jeśli nie macie białego maku, to oczywiście można użyć tradycyjnego. Tak, czy siak, będzie smacznie.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 64
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 121
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 64
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 121
Składniki
Ciepłe mleko, wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników. Wyrobić na gładkie ciasto. Miskę z ciastem, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Następnie rozwałkować ciasto na prostokąt. Na tak przygotowane ciasto, wyłożyć mak i zawinąć w roladę.
Gotową roladę przenieść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie rozciąć roladę nożem wzdłuż, ale końcówkę z jednej strony, zostawić nierozciętą.
Przeplatać na przemian, tak, żeby mak był na górze.
Skleić końce.
Uformować okrąg i skleić końce ciasta. Białko które nam zostało wymieszać z cukrem pudrem. Posmarować ciasto na wierzchu. Dzięki temu, nie trzeba już ciasta lukrować, po upieczeniu. No chyba, że lubicie bardzo słodkie :)
Ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec 40-45 minut.
Kiedy ciasto wystygnie, możemy zajadać. Najlepiej smakuje na świeżo, ale nawet po dwóch dniach jest smaczne.