Puszyste zielone babeczki z aksamitnym kremem. Babeczki leśny mech to idealna propozycja na deser. W wersji świątecznej udekorowane gwiazdkami wyglądają jak małe choinki.
Zielone babeczki leśny mech, małe choinki
Składniki
Ciasto
- 450 gramów mrożonego szpinaku
- 240 gramów mąki pszennej
- 120 gramów cukru
- 120 gramów oleju
- 3 duże jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 250 gramów śmietany 36%
- 250 gramów serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki
Ciasto
- 450 gramów mrożonego szpinaku
- 240 gramów mąki pszennej
- 120 gramów cukru
- 120 gramów oleju
- 3 duże jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 250 gramów śmietany 36%
- 250 gramów serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru

Potrzebne przybory kuchenne
mikser
Etapy przygotowania
Mrożony szpinak rozmrażamy, nadmiar wody odcedzamy na sitku (po odcedzeniu pozostaje około 300 gramów masy szpinakowej) Szpinak blendujemy do uzyskania papki Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę (około 10 minut) Do ubitej piany powoli wlewamy olej, ciągle miksując Do masy dodajemy szpinak, miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia składników Do masy dodajemy mieszankę mąki i proszku do pieczenia (w dwóch porcjach) mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników Ciasto przekładamy do papilotek Pieczemy przez 22 minuty w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) Wszystkie składniki na krem umieszczamy w misie miksera i miksujemy kilka minut do uzyskania kremu

Babeczki studzimy, następnie odcinamy górę Odciętą górę kruszymy Na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego wykładamy krem Babeczki z wierzchu posypujemy okruchami ciast, całość dekorujemy owocami (granat, borówki) lub świątecznymi dekoracjami

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 98

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 226
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 149

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 889
Ostatnio komentowane przepisy

Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 98

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 226
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 149

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 889



Składniki
- 450 gramów mrożonego szpinaku
- 240 gramów mąki pszennej
- 120 gramów cukru
- 120 gramów oleju
- 3 duże jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 gramów śmietany 36%
- 250 gramów serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Mrożony szpinak rozmrażamy, nadmiar wody odcedzamy na sitku (po odcedzeniu pozostaje około 300 gramów masy szpinakowej) Szpinak blendujemy do uzyskania papki Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę (około 10 minut) Do ubitej piany powoli wlewamy olej, ciągle miksując Do masy dodajemy szpinak, miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia składników Do masy dodajemy mieszankę mąki i proszku do pieczenia (w dwóch porcjach) mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników Ciasto przekładamy do papilotek Pieczemy przez 22 minuty w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) Wszystkie składniki na krem umieszczamy w misie miksera i miksujemy kilka minut do uzyskania kremu
Babeczki studzimy, następnie odcinamy górę Odciętą górę kruszymy Na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego wykładamy krem Babeczki z wierzchu posypujemy okruchami ciast, całość dekorujemy owocami (granat, borówki) lub świątecznymi dekoracjami
do ulubionych...
O Jezu jak to cudnie wygląda:-) chyba mi wyobraźnia nawala,bo normalnie prawie czuję zapach tej potrawy:-) Do ulubionych:-)
Połączenie grzybów i szpinaku -- to poprostu musi smakować pysznie :)