Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon jabłkowy w pełni, proponuję to ciasto zamiast szarlotki.
blaszka do pieczenia 24 x 35 cm, blender , robot, tarka.
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 127
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 61
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 137
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 127
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 61
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 137
Składniki
Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubszych otworach, usmażyć z 10 dag cukru , pod koniec smażenia dodać 1 galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Szpinak umyć , zblendować. Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masę jajeczną , wymieszać , na koniec zblendowany szpinak i jeszcze raz wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto , wstawić do piekarnika i piec 25 minut lub do suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekroić na połowę.
Na jedną połowę ułożyć usmażone jabłka.
Przykryć drugą połową. Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać krzepnącą galaretkę , wyłożyć na ciasto.
Czekoladę , zetrzeć na wiórki , posypać po cieście.
Schłodzić w lodówce około 3 godzin, pokroić na porcje.