Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli drożdżowe ciasteczka znane w wielu krajach. Maghrebu. Ciasteczka te moczy się w słodkim cukrowym syropie z dodatkiem wody z kwiatu pomarańczy, bądź wody różanej. Ja swoje ciasteczka „wyciskałam” z torebki na mrożonki, można też użyć butelki po keczupie czy rękawa cukierniczego. Polecam bo są bardzo smaczne.
Przepis dnia
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 3737
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1274
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3128
Przepis dnia
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 3737
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1274
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3128
Składniki
Drożdże wsypujemy do szklanki dodajemy cukier i zalewamy odrobiną cieplej wody; odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę, skrobię kukurydzianą, sól; mieszamy. Następnie dodajemy jogurt i olej. Wlewamy drożdże i resztę wody. Mieszamy żeby powstała gładka masa. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy syrop. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wodę. Stawiamy na gazie; mieszamy aż cukier się rozpuści. Przykrywamy pokrywką; zmniejszamy gaz i gotujemy ok 20 minut. Odstawiamy na bok kiedy syrop trochę przestygnie dodajemy wodę kwiatową.
Po 30 minutach odkrywamy ciasto i mieszamy, żeby pozbyć się pęcherzy. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego, z cienką końcówką (ja włożyłam do torebki na mrożonki i odcięłam róg). Kiedy olej będzie gorący wyciskamy masę robiąc „ślimaki”. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Ciastka wrzucamy do syropu, kładziemy na kratce do odcieknięcia.