Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babeczki warzywno-ziołowe z serem feta"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 155
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3864
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 291
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 559
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 155
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3864
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 291
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 559
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Cukinie umyj (jeśli mają grubą skórkę – obierz), zetrzyj na tarce (grube oczka), posól, po czym odsącz z soku.
Ser feta pokrój w kostkę lub pokrusz, a czosnek obierz i drobno posiekaj.
W misce wymieszaj mąkę oraz zioła prowansalskie. Dodaj szczyptę pieprzu i sól (łyżeczka wystarczy, feta jest słona).
W osobnym naczyniu roztrzep jajka z mlekiem i stopionym masłem, przelej do miski z mąką. Dodaj czosnek, cukinię, ser feta. Wymieszaj drewnianą łyżką.
Foremki do babeczek (pojedyncze lub w dużej formie muffinowej) natłuść olejem i nałóż do nich ciasto. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz ok. 30 minut. Następnie wyjmij na kratkę, lekko ostudź. Podaj, gdy są ciepłe lub na zimno.Źródło: Świat kobiety