Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny pomysł zarówno na obiad jak i na kolację. Ponieważ bakłażan charakteryzuje niskokaloryczność, możemy nieco poszaleć z serem :) Poniżej składniki na 1 sztukę bakłażana, przygotowując porcje dla większej liczby osób, należy odpowiednio zwielokrotnić składniki.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 148
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3845
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 274
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 427
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 148
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3845
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 274
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 427
Składniki
Bakłażana myjemy, przekrawamy go wzdłuż na dwie połówki i wydrążamy z nich cały miąższ, który odstawiamy na chwilę, będzie nam potrzebny do farszu. Wydrążone połówki posypujemy dużą ilością soli i odkładamy na 45 minut.
Przygotowujemy farsz. Kroimy w kostkę: cebulę, czosnek, pieczarki, miąższ z bakłażana i paprykę. Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy bądź oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek, następnie pieczarki, miąższ z bakłażana i paprykę. Całość smażymy przez około20 minut, bez przykrycia, aby woda z warzyw odparowała. Następnie farsz doprawiamy przyprawami według własnego smaku i upodobania.
Kiedy farsz będzie gotowy, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Połówki bakłażana, płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i osuszamy je ręcznikiem papierowym. W wydrążone otwory najpierw wykładamy 1/3 starej mozzarelli, na ser wykładamy farsz warzywny. Tak przygotowane bakłażany przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 40-45 minut bez przykrycia. 10 minut przed końcem pieczenia, posypujemy bakłażana resztą sera mozzarella. Smacznego :)