Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4301
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 74
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 47
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 89
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 398
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4301
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 74
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 47
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 89
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 398
Składniki
Kapustę dobrze jest kupić z dwóch różnych źródeł ;) Pokroić ją drobno, włożyć do dużego garnka (min. 3,5 l), wrzucić 3-4 śliwki, laur, ziele, parę ziarenek pieprzu, podlać odrobinę wodą. Zacząć duszenie. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć przez 5-6 minut pokrojone w kostkę mięso i przełożyć je następnie do kapusty. W międzyczasie opłukać grzyby, udusić je w małej ilości wody (wody po grzybach nie wylewać - przyda się w dosmaczaniu bigosu :)) Gdy już będą miękkie, przełożyć do gara z kapustą.(Większe grzyby można pokroić). Najlepszy bigos jest po kilku dniach gotowania: wstawiamy co dzień na kilkadziesiąt minut na gaz, zdejmujemy - studzimy - i następnego dnia to samo. 3 (5 ) dnia dosmaczamy: winem, miodem, pozostałymi śliwkami, pieprzem i ewent. solą.