Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-05-2025
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczakiem w sosie śmietankowo - serowym. Zapiekanka jest niezwykle sycąca oraz prosta w przygotowaniu. Stanowi świetne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą, pieprzem, suszonym czosnkiem oraz łyżeczką tymianku, dodajemy odrobinę oliwy i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy na rozgrzaną patelnię i delikatnie podsmażmy (jedynie do ścięcia mięsa), ponieważ dalej kurczak będzie dochodził w piekarniku.
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki, odcinamy główki, a łodyżki kroimy na mniejsze kawałki (około 1,5 cm). Pokrojone łodyżki gotujemy w lekko posolonej oraz posłodzonej wodzie przez około 2 minuty, a następnie dodajemy główki i gotujemy jeszcze przez 1 minutę, Szparagi odcedzamy i hartujemy pod zimną wodą.
Śmietankę łączymy z parmezanem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę tymianku oraz doprawiamy solą i pieprzem. Sos dokładnie mieszamy.
Ugotowany makaron, szparagi, ser mozzarella oraz podsmażone kawałki kurczaka układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym. Składniki zalewamy przygotowanym sosem śmietankowo - serowym, a wierzch posypujemy dodatkową porcją mozzarelli. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25 minut. Podajemy ze świeżymi ziołami np. majerankiem.