Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cannelloni ze szpinakiem to tradycyjne danie florenckie.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, przelać zimną wodą i skropić 1 łyżką oliwy. Cebulę i czosnek posiekać, szpinak oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Jeśli używany jest szpinak mrożony, należy go po rozmrożeniu odsączyć z płynu. Boczek pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać boczek i po chwili smażenia wrzucić szpinak, dusić na małym ogniu 3-4 minuty, doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołowa. Pod koniec smażenia szpinak połączyć ze śmietaną, roztrzepanymi jajkami i serem kremowym. Farsz przestudzić i nadziać nim cannelloni. Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozgrzać masło. Dodać do niego mąkę i po chwili smażenia wlewać masło cały czas mieszając. Sos doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołowa. Do naczynia żaroodpornego wylać 1/3 sosu, ułożyć na nim cannelloni i polać reszta sosu. Wszystko obłożyć serem i zapiekać w nagrzanym do 200?C piekarniku ok. 40 min.