Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cebula faszerowana mięsem i purée"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 48
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3582
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 127
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 856
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 48
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3582
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 127
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 856
Składniki
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Dodajemy mleko i 1–2 łyżki masła, tłuczemy aż powstanie gładkie purée.
Z cebuli odkrawamy czubki na 1/4 wysokości, z pozostałej części wyjmujemy środek, zostawiając 2–3 warstwy. Wyjęte z cebuli części kroimy w drobną kostkę.
Wydrążone cebule gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, osuszamy i studzimy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy mięso i posiekany czosnek, smażymy. Doprawiamy pieprzem, solą i łączymy z pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz ziemniaczanym purée, mieszamy. Zaprawiamy mąką. Farszem wypełniamy cebule tak, żeby wystawał ponad krawędź. Posypujemy żółtym tartym serem.
Cebule przekładamy do posmarowanego olejem żaroodpornego naczynia i grillujemy w piekarniku 5–10 minut na złoty kolor. Podajemy z surówkami.Źródło: Rewia