Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiące kanapeczki"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
porcji, czas ok. 20 min; porcja – 140 kcal, cena 2,10 zł.
Pszenną bagietkę pokrój w duże ukośne plasterki. Ułóż na blasze do pieczenia, skrop oliwą. Zrumień na złoty kolor. Obierz 2-3 ząbki czosnku. Natrzyj nimi chrupiące kromki bagietki.
Jajka wrzuć do garnka z osoloną wodą i ugotuj na twardo (8-10 minut). Ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek, pokrój w plasterki. Obraną cebulę pokrój w piórka. Umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz, a potem pokrój w plasterki pomidorki.
Fileciki anchois (lub koreczki helskie) osącz z zalewy. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki z gałązek i dość drobno je posiekaj.
Na każdej zrumienionej i natartej czosnkiem kromce bagietki układaj plasterki jajka i pomidora oraz piórka cebuli. Oprósz solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż fileciki anchois, posyp natką.
Korzenny dodatek
Słone i korzenne w smaku fileciki z sardeli lub innych ryb śledziowatych dodaje się do sałatek, pizzy, potraw z jajek, sosów oraz mięsnych i rybnych farszy. W sprzedaży są również oliwki nadziewane anchois.Źródło: Świat kobiety