Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W diabelskim kociołku znajdziesz prawdziwe niebo w gębie! Sekret dania tkwi w prostocie składników i mistrzostwie połączenia kiełbaski, ziemniaków i przypraw. Pazura daniu dodaje czosnek i ostra papryka, choć oczywiście możesz dostosować poziom pikantności do swoich upodobań. Diabelski kociołek przygotujesz w szybkowarze, emaliowanym garnku, upieczesz w brytfance w piekarniku lub przygotujesz w żeliwnym kociołku nad ogniskiem. Ostatnia wersja jest najbardziej wymagająca, jednak przynosi najlepsze korzyści smakowe.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 155
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3864
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 291
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 553
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 155
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3864
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 291
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 553
Składniki
W garnku rozgrzej tłuszcz, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i podsmaż około 1 minuty. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i chwilę przesmażaj (ok. 5 minut), mieszając od czasu do czasu. Dodaj papryki w proszku, suszony majeranek, koncentrat pomidorowy i wlej 500 ml bulionu (możesz zastąpić wodą). Zamknij garnek pokrywką i ustaw na średnim ogniu na 15-20 minut. W razie potrzeby dolej więcej bulionu.
W międzyczasie pokrój kiełbaski. Dodaj je do garnka, wymieszaj i gotuj przez następnie 15 minut, aż sos wyparuje i smaki się połączą. Dopraw solą i pieprzem. Na tym etap przygotowywania potrawy możesz przenieść zawartość garnka do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Gorące danie przełóż z garnka na talerz, udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj. Jako dodatek możesz zaserwować kiszone ogórki lub pikle.