Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na fasolkę po bretońsku każdy ma własny sposób, subiektywnie uważam, że mój jest najlepszy ;)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2984
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 129
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 65
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2984
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 129
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 65
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Dzień wcześniej fasole zalewamy zimną wodę i zostawiamy na noc do namoczenia.
Następnego dnia odcedzamy fasole i zalewamy wywarem i zaczynamy gotować . Najlepszy będzie wywar ugotowany na wędzonych kościach wieprzowych, ale zwykły rosół również się świetnie sprawdzi. Jeśli zostało nam jakieś mięso z wywaru można rozdrobnić je w palcach i dodać do fasoli.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy. Na początku na wolnym ogniu ok 5-10min aby tłuszcz się wytopił, następie zwiększamy gaz na maksimum aby boczek się przyrumienił. Nie mieszamy go za często pozwalając mu nabrać koloru. Po usmażeniu odkładamy na bok.
Kiełbasę kroimy w ćwiartki smażymy na dużym ogniu. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy jeszcze ok 3min.
Kiedy fasola jest już prawie miękka dodajemy do niej kiełbasę, boczek i cebulę oraz pomidory z puszki i passatę.
Dodajemy przyprawy i całość gotujemy pod przykryciem ok 20min - aż fasola będzie miękka.
Fasolka powinna być odrobinę za rzadka - zgęstnieje po wyłączeniu gazu, ale jeśli jest zbyt wodnista warto podgotować ją jeszcze chwilę bez przykrycia.
Po zakończeniu gotowania wyłączamy gaz, dodajemy łyżkę masła i mieszamy.
Podajemy z bułką lub ziemniakami. Możemy również przełożyć do wydrążonej bułki i zapiec kilka minut w piekarniku.