Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane pieczarki w każdej postaci szybko znikają z talerzy. Tym razem nadzienie składa się z prostych składników, ale tworzących pełną smaku kompozycję. Masło czosnkowe, szynka, cebulka i rozpuszczony ser to zestaw doskonały. Pieczarki zawiń w folię aluminiową i wrzuć na grill lub tradycyjnie upiecz w piekarniku. Podawaj samodzielnie bądź z daniami mięsnymi, warzywami i kremowym sosem.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 121
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 704
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 81
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 121
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 704
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 81
Składniki
Pieczarki umyj, oczyść, odetnij części z ziemią, a następnie wyrwij albo odetnij nóżki i pokrój je w drobną kostkę. W rondelku rozpuść masło, dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażaj, aż całość zacznie ładnie pachnieć, stanie się miękka i błyszcząca. Następnie dodaj przesiekane trzonki grzybów i pokrojoną w kostkę szynkę. Trzymaj na ogniu, aż płyn z pieczarek odparuje. Dopraw farsz solą i pieprzem. Możesz dodać odrobinę suszonych ziół lub szczyptę pieprzu ziołowego. Na koniec wsyp 1-2 łyżki tartego sera i wymieszaj dokładnie.
Nakładaj farsz do pieczarek i układaj je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Posyp grzyby resztą drobno startego sera i włóż przystawki do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut. Faszerowane pieczarki wyjmij z pieca i od razu serwuj. Nadziewane grzyby równie dobrze smakują na zimno.