Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Filet na maśle z szałwią"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3607
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 860
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3607
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 860
Składniki
Filety z kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Podziel na 4 kawałki. Mięso posyp solą i pieprzem. Przyprawy lekko wetrzyj. Na dużej patelni rozgrzej 4-6 łyżek oleju. Włóż przygotowane filety. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony na dużym płomieniu. Potem zmniejsz płomień i smaż mięso jeszcze 4 minuty.
W tym czasie szałwię opłucz, osusz, oderwij listki i grubo je posiekaj. Mięso zdejmij z patelni, zawiń w folię aluminiową i trzymaj w cieple, by nie wystygło. Na patelnię z pozostałym olejem (jeśli nic nie pozostało, dolej 1-2 łyżki) wlej ocet winny i włóż listki szałwii. Smaż przez minutę, aż listki będą chrupiące.
Wtedy wrzuć startą skórkę cytrynową i włóż masło. Chwilę razem podgrzewaj, aż masło się stopi. Filety odwiń z folii. Mięso ponownie włóż na patelnię. Smaż razem jeszcze 1-2 minuty. Podawaj np. z kaszą albo ryżem.Źródło: Naj