Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Filety z jabłkami i szalotką"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 172
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 133
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 788
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 172
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 133
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 788
Składniki
Filety z piersi kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Lekko rozgnieć je dłonią. Mięso włóż do miseczki. Skrop połową soku cytrynowego. Posyp solą oraz pieprzem.
Oliwę wymieszaj z suszonym tymiankiem oraz odrobiną suszonego rozmarynu. Polej tym steki. Przyprawy wetrzyj dobrze w mięso. Miseczkę z filetami przykryj folią i włóż do lodówki na godzinę.
Szalotki obierz, posiekaj. Jabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki. Wytnij środki, miąższ pokrój w kosteczkę. Skrop resztą soku cytrynowego. W garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim szalotki. Dołóż jabłka, oprósz solą i pieprzem. Włóż goździki. Smaż 2-3 minuty. Jabłka powinny być miękkie, ale nie mogą rozpadać się.
Filety smaż 12 minut na rozgrzanym oleju. Często obracaj, by zrumieniły się ładnie ze wszystkich stron. Przełóż je do jabłek i razem podgrzej. Podawaj np. z piure ziemniaczano- marchewkowym.Źródło: Naj