Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, podobnych do naszych kopytek. U mnie zamiast parmezanu są płatki drożdżowe nieaktywne i mój ogródkowy szpinak. Ja dodaję też trochę mniej mąki bo lubimy bardzo mięciutkie.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2467
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 63
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 727
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2467
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 63
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 727
Składniki
Umyty, osuszony szpinak miksujemy z obranym czosnkiem w malakserze. Ziemniaki obieramy, gotujemy, tłuczemy i gorące posypujemy czosnkiem staropolskim. Studzimy. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy szpinak, płatki, gałkę, mąkę, sól i roztrzepane jajko. Szybko zagniatamy aż do połączenia składników. Masą jest dość luźna, warto zrobić gotowanie próbne jednej kluski.
Masę nabieramy łyżeczką i wilgotnymi dłońmi formujemy wałeczki. Każdą kluskę przekładamy na deskę posypaną mąką. Od góry robimy delikatne wgniecenie. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gnocchi wrzucamy małymi partiami i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z masłem szałwiowym z plasterkami czosnku.