Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc inaczej. Tradycyjne wielkanocne jaja w nowej odsłonie. Pycha!:)
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 183
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 158
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 183
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 158
Składniki
Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem pokrój w poprzek włókien na 4 plastry.
Kawałki cielęciny przełóż na deseczkę rozbij, tłuczkiem lub tępą stroną noża.
Jajka włóż do wrzącej, osolonej wody. Gotuj około 5 minut, aby żółtko nie całkiem się ścięło. Rozbite kotlety oprósz z obu stron solą i pieprzem.
Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Z jednej strony mięso cienko posmaruj musztardą i posyp posiekaną natką.
Jajka odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupek. Obrane jajka ułóż na brzegach kotletów, zwiń.
Na patelni rozgrzej mocno oliwę, włóż przygotowane jaskółcze gniazda, obracając drewnianą łyżką zrumień ze wszystkich stron.
Na patelnię wlej białe wino, zmniejsz płomień i duś mięso pod przykryciem jeszcze około 5-6 minut, aby doszło w środku.