Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kacze udka w glazurze"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 142
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 142
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Udka kacze umyj, osusz i ułóż w nasmarowanej olejem brytfannie. Oprósz je solą i skrop sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. Piecz ok. 50 minut. Co pewien czas podlewaj udka wytapiającym się tłuszczem.
Boczek pokrój w plasterki. 2-3 plasterki posiekaj w kosteczkę. Obierz cebule, pokrój na ósemki. Marchewki oczyść, pokrój w plasterki. Plasterki boczku, cebulę i marchew wrzuć do brytfanny. Udka posyp posiekanym boczkiem. Piecz jeszcze 20 min.
Imbir obierz, zetrzyj na tarce. Wymieszaj z miodem, sokiem z drugiej pomarańczy, solą oraz pieprzem do smaku. Udka posmaruj glazurą. Zapiekaj 3-4 min. Podawaj z marchewką, cebulą i boczkiem.
porcji, czas ok. 90 min; porcja – 410 kcal, cena 5 zł.
Podczas pieczenia kaczki, nie należy nakłuwać mięsa. Powoduje to bowiem wyciekanie cennych soków. Mięso może po upieczeniu być suche i łykowate. Nie powinno się również zbyt często otwierać piekarnika, bo para zacznie się ulatniać, a wilgotność w piekarniku obniży się.Źródło: Świat kobiety