Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
danie na 6-8 osób, 1 porcja: 282kcal, czas przygotowywania: 2 godziny, potrawa nie jest trudna w wykonaniu:) i majątku na nią nie wydacie! :]
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 349
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3963
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 349
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3963
Składniki
Kaczkę sprawić, nasolić, lekko posypać pieprzem. Piec w brytfannie na tłuszczu, co jakiś czas polewać wytwarzającym się podczas pieczenia sosem. Przygotować jasny karmel z cukru i wody, dolać do niego sok z trzech pomarańczy i cytryny. Całość gotować do czasu, aż wyparuje połowa płynu; wówczas dolać szklankę wody i gotować na najmniejszym ogniu tak, aby powierzchnia tylko mrugała. Upieczoną kaczkę pokroić na 4 części, ułożyć na półmisku; pomarańcz pokroić w grube plastry obłożyć nimi kawałki kaczki, trzymać w cieple. Sos spod kaczki zlać z brytfanny i rozprowadzić nim mąkę, wymieszaną wcześniej z likierem pomarańczowym. Oczyścić ścianki brytfanny(zeskrobać resztki),popłukać winem, a następnie dodać to do sosu spod kaczki. Połączyć z gotującym się sosem z pomarańcz i gotować do zagęszczenia. Podawać z ziemniakami... Kaczkę można podawać polaną sosem lub sos osobno w sosjerce. Dodatkiem może być też sałatka a la Dumas.