Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kapuśniak z pieczonymi buraczkami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 136
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 789
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 136
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 789
Składniki
Buraki starannie wyszoruj miękką szczoteczką pod strumieniem bieżącej wody. Wytrzyj i każdy owiń w kawałek folii aluminiowej (matową stroną na zewnątrz). Włóż buraki do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 1 godz. Po tym czasie wyjmij je i lekko przestudź. Obierz z łupinek i pokrój w kostkę.
Mięso umyj, pokrój w kostkę, włóż do garnka, zalej 1 litrem wody. Dodaj przyprawy. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 50 min. W tym czasie obierz, umyj i pokrój w kosteczkę włoszczyznę oraz ziemniaki. Kapustę opłucz, poszatkuj. Przygotowane warzywa włóż do mięsa i gotuj pod przykryciem do miękkości.
Kapuśniak przypraw do smaku solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) oraz sokiem z cytryny. Dodaj buraki, podgrzej. Zdejmij z ognia, wsyp posiekany koperek (jeśli lubisz, pod koniec gotowania możesz dodać do kapuśniaku 1 łyżkę koncentratu pomidorowego albo 1/2 szkl. przecieru z pomidorów). Kapuśniak podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.Źródło: Tina