Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Knedle po czesku ze sznyclami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 172
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 133
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 788
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 172
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 133
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 788
Składniki
Bułkę pokrój w kostkę. Podgrzej 250 ml mleka. Zalej nim pieczywo. Odstaw na ok. 30 minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Natkę opłucz, odłóż trochę do dekoracji, resztę drobno pokrój. Rozgrzej połowę masła. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj natkę. Wymieszaj, wystudź.
Do namoczonych bułek dodaj natkę z cebulą i czosnkiem. Wbij jajka. Wsyp 4-5 łyżek mąki. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Dobrze wyrób. Z masy uformuj 8 kulek. Knedle włóż na posolony wrzątek. Gotuj 10-12 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Por oczyść, opłucz, pokrój w plasterki.
Sznycle umyj, osusz, posól z obu stron. Smaż 4 minuty na rozgrzanym oleju. W garnku rozgrzej pozostałe masło. Oprósz je resztą mąki. Krótko zasmaż. Wlej resztę zimnego mleka, wino oraz bulion. Mieszając, gotuj dalej, aż sos zacznie gęstnieć. Ser zetrzyj, 2/3 dodaj do sosu. Wrzuć pory, dokładnie wymieszaj i przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Knedle pokrój w plasterki. Ułóż je na przemian z kotletami w formie. Zalej przygotowanym beszamelem. Wierzch posyp resztą sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. Zapiekaj przez 15 minut. Udekoruj według uznania.
ok. 70 minut, 1 porcja 840 kcal.Źródło: Tina