Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Korzenna tuszka z indyka"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2984
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 129
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 65
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2984
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 129
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 65
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Zrób solankę, rozpuszczając sól w zimnej wodzie (1,5 łyżki soli na litr wody). Indyka umyj i zalej w dużym naczyniu solanką (powinien być przykryty). Trzymaj w chłodzie przez noc.
Następnego dnia wyjmij mięso z solanki, osusz je papierowym ręcznikiem i oprósz pieprzem (w środku i na zewnątrz). Indyka ułóż na blaszce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st.
Po 30 min zmniejsz temp. do 160 st. i piecz jeszcze kilka godzin (w sumie: 40 min na każdy kilogram mięsa), polewając wytwarzającym się sosem. 20 min przed końcem posmaruj tuszkę miodem wymieszanym z cynamonem.
Gdy indyk będzie w piekarniku, zajmij się m nadzienia. Pierniki i pieczywo pokrusz w malakserze. Wymieszaj z żurawiną, wszystkimi posiekanymi bakaliami, miodem i skórką cytrynową.
Upieczoną tuszkę przetnij na pół i napełnij nadzieniem. Podawaj, np. z pikantnymi ciasteczkami zbożowo-żurawinowymi.Źródło: Tina