Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krem cukiniowo-porowy"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Natkę i lubczyk opłucz, osusz, oderwij listki, drobno je posiekaj. Obierz cebulę, ziemniaki oraz czosnek. Cukinie oczyść, odetnij końce. Warzywa pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i czosnek, mieszając, usmaż na szklisto. Dołóż ziemniaki i smaż razem jeszcze około 5 minut. Dodaj posiekane zioła.
Pory oczyść, natnij wzdłuż, opłucz pod bieżącą wodą, a następnie potnij na kawałeczki. Dodaj do ziemniaków wraz z cukinią. Wkrusz kostkę bulionową. Wlej 6 szklanek wody. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie orzechy laskowe wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Mieszając, lekko je zrumień. Przesyp na talerzyk, a kiedy przestygną, drobno posiekaj.
Zupę wymieszaj z żółtym serem. Potem zmiksuj blenderem na gładki krem. Przypraw do smaku białym pieprzem. Rozlej do kokilek. Każdą porcję udekoruj kleksem śmietany oraz listkami ziół. Posyp orzechami laskowymi.
Gotową zupę podawaj z dodatkiem sezamowych paluszków grissini, ew. z grzankami ziołowymi.Źródło: Tina