Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem koperkowy"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3016
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3016
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Włóż do miseczki i zalej wodą, aby nie ściemniały. Marchewki oraz pietruszkę oczyść. Pietruszkę pozostaw w całości, marchewki pokrój w plasterki.
Oczyszczone warzywa wrzuć do garnka. Wlej 1,5 litra wody. Dodaj listki laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Gotuj wywar ok. 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie, wrzuć odlane ziemniaki. Gotuj razem na małym ogniu około 15 minut.
Kwaśną śmietanę (ewentualnie jogurt) rozmieszaj starannie w kubeczku z łyżką mąki, wlej odrobinę gorącego bulionu, aby zahartować śmietanę. Cienkim strumieniem wlej do gotującej się zupy, wymieszaj.
Koperek umyj, osusz na papierowym ręczniku, oderwij z łodyżek, posiekaj. Wrzuć do zupy. Odstaw na kilka minut, aby koperek się sparzył, a zu pa nabrała smaku. Dopraw solą i pieprzem. Tosty zrumień bez tłuszczu, pokrój w kosteczkę. Podawaj do zupy.
porcji, czas ok. 45 min; porcja – 260 kcal, cena 1,20 zł.
Aromatyczne ziele angielskie należy stosować z umiarem (maksymalnie 3-4 ziarenka). Zbyt duża ilość przyprawy powoduje, ze danie jest gorzkie i cierpkie. Nadmiar ziela może też wywoływać kolki.Źródło: Świat kobiety