Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak tikka masala to bardzo proste danie, które można swobodnie przygotować w domu. Wystarczy mieć pod ręką dużo przypraw! Całość jest kremowa i bardzo wyrazista. Tak przygotowana potrawa może spokojnie konkurować z najlepszymi indyjskimi restauracjami.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34631
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 889
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 176
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3826
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34631
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 889
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 176
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3826
Składniki
Kurczaka pokrój w kostkę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszaj. Włóż do niej mięso i marynuj przez co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą noc.
Przygotuj sos. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż kurczaka partiami tylko do zrumienienia, nie dłużej niż 3 minuty. Odkładaj w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni rozpuść masło. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę do miękkości przez ok. 3 minuty. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj: garam masala, kminek, kolendrę i kurkumę. Wymieszaj wszystko razem i trzymaj na ogniu przez kilkanaście sekund. Wlej przecier pomidorowy. Dopraw chili i solą. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 10-15 minut do zgęstnienia sosu.
Dodaj śmietanę i cukier. Wymieszaj, a następnie dołóż kurczaka. Gotuj całość przez kolejne 10 minut. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody. Kurczaka tika masala podawaj z dodatkiem chlebka naan lub ryżu. Podawaj po udekorowaniu świeżą kolendrą.