Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak w piwie"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 203
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3995
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 368
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 948
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 203
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3995
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 368
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 948
Składniki
Wymieszaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, czosnek granulowany, szczyptę ziół prowansalskich i olej. Kurczaka umyj, osusz i posmaruj marynatą. Odstaw na całą noc. Butelkę piwa umyj, odklej etykietę i odlej 1/2 piwa do szklanki. Nabij kurczaka na butelkę i postaw stabilnie w brytfance. Piecz 1,5 godziny w temperaturze 180°C.
Podczas pieczenia kilka razy oblej kurczaka resztą piwa. Rozgrzej masło, podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj namoczone wcześniej w wodzie rodzynki, żurawinę i posiekane morele. Przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Duś pod przykryciem.
Upieczonego kurczaka zdejmij z butelki, wypełnij farszem i zapiekaj jeszcze 15 minut.
CZAS: około 2 godzinŹródło: Dobry Tydzień