Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo to u nas typowe danie na ten czas. Warzyw jest teraz pod dostatkiem, więc można swobodnie zajadać się tą smaczną potrawą. Zrobiłam tym razem leczo na bogato, czyli oprócz papryki i pomidorów dałam jeszcze cukinię i pieczarki. A do tego wędlinę: kiełbasę i boczek. Leczo wyszło pyszne i zniknęło szybko, mimo, że gar był duży.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 144
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 144
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Papryki myjemy, kroimy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę
Cebulę siekamy
Pomidory przekrawamy na czubku na krzyż i sparzamy we wrzątku. Wyjmujemy, studzimy i ściągamy skórkę
Cukinię kroimy na pół plasterki lub ćwierć plasterki
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę. Chwilę smażymy do lekkiego zeszklenia często mieszając, aby się nie przypaliła. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy
Do garnka z cebulą dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki. Oprószamy delikatnie solą i dusimy w garnku ok 5 minut często mieszając
Do garnka z papryką dorzucamy pokrojone na niewielkie kawałki pomidory i całość dusimy ok 15 minut, aż papryka zmięknie
W tym czasie przygotowujemy wędlinę: na patelni podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, aż wytopi się z niej tłuszcz. Odławiamy kiełbasę z tłuszczu i dorzucamy do warzyw
Do leczo dorzucamy pokrojoną cukinię, mieszamy i dalej gotujemy na wolnym ogniu
Pokrojony w kostkę boczek również podsmażamy na patelni, aby wytopił się nadmiar tłuszczu, a następnie dorzucamy do potrawy
Całość gotujemy do momentu, aż cukinia zmięknie, ale się nie rozpadnie
Potrawę doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i majerankiem
Podajemy z pieczywem