Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makaronowe wstęgi ze szparagami i krewetkami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 177
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 791
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 177
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 791
Składniki
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą, pozostaw do ocieknięcia i ostudzenia.
Szparagi oczyść, obierz zdrewniałe łodygi. Ustaw je w wysokim naczyniu. Gotuj w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru (zielone ok. 8 min, białe 10-15 min).
Ugotowane szparagi ostudź, pokrój na małe kawałki. Krewetki ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, ostudź, a potem skrop odrobiną soku wyciśniętego z cytryny.
Majonez utrzyj z białym winem oraz solą, pieprzem i cukrem do smaku. Makaron rozłóż na talerze. Posyp szparagami oraz krewetkami. Polej sosem, ozdób koperkiem.
Czas ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 3 zł.
Przesiej na stolnicę 2 szklanki mąki, wbij 2 jajka i 4 żółtka. Dodaj szczyptę soli i odrobinę wody. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienkie płaty i pokrój w paski. Pozostaw do przeschnięcia. Gotuj w osolonym wrzątku.Źródło: Świat kobiety