Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Melon w szynce"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 154
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3864
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 288
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 548
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 154
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3864
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 288
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 548
Składniki
porcji, czas ok. 20 min; porcja – 150 kcal, cena 1,60 zł.
1, Melon (miodowy lub galia) wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i przekrój na pół. Wydrąż gniazdo nasienne. Każdą połówkę przekrój na cztery plasterki, a następnie obierz je ze skórki.
Plasterki szynki dojrzewającej ułóż na desce, przekrój nożem wzdłuż, na połówki. Liście rukoli przebierz, opłucz starannie, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij końcówki ogonków.
Oliwę utrzyj w szklance razem z łyżką soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny. Dodaj do smaku po szczypcie soli i pieprzu oraz odrobinę płynnego miodu.
Każdy przygotowany plasterek melona owiń starannie dwoma kawałkami szynki dojrzewającej (jeśli wędlina spada, możesz ją spiąć drewnianą wykałaczką). Ułóż na półmisku lub mniejszych talerzykach. Skrop delikatnie przygotowanym sosem i udekoruj listkami rukoli. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.
Podaj na tostach
Melon i szynka sprawdzą się również jako składnik chrupiących tostów. Opieczone na złoty kolor kromki pszennego pieczywa posmaruj grubą warstwą serka kanapkowego (śmietankowego, czosnkowego lub o smaku szynki), obłóż cienkimi plasterkami melona oraz szynki, udekoruj rukolą. Podawaj na gorąco.Źródło: Świat kobiety