Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Melonowe gazpacho z szynką i bazylią"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4275
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 68
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 43
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 80
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 389
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4275
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 68
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 43
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 80
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 389
Składniki
Melon (np. miodowy lub galia) umyj starannie pod bieżącą wodą, przekrój na pół. Wydrąż miąższ, usuwając gniazdo nasienne. Z części miąższu specjalną łyżeczką wydrąż kulki, odłóż do dekoracji.
Pozostały miąższ pokrój na kawałki, przełóż do kielicha blendera lub do innego wysokiego naczynia. Zmiksuj na purée. Dalej miksując, dolewaj jogurt typu greckiego.
Powstały koktajl dopraw do smaku solą oraz pieprzem (gazpacho powinno być lekko słodkie, słone i pikantne). Odstaw do lodówki, aby zupa się dobrze schłodziła.
Cytrynę sparz, wyciśnij sok. Umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem kilka gałązek bazylii, oderwij listki. Schłodzone gazpacho dopraw sokiem z cytryny, rozlej do szklanek.
Każdą porcję udekoruj plasterkiem szynki i listkami bazylii. Podawaj z nadzianymi na patyczki kulkami melona.
porcje, czas ok. 15 min; porcja – 250 kcal, cena 1,90 zł.
Nie dostałaś w sklepie szynki dojrzewającej? Nie przejmuj się. Doskonałym dodatkiem do melonowego gazpacho (a także innych chłodników) będzie surowy boczek. Pokrój go w cieniutkie plasterki i, jeśli chcesz, zrumień.
. W upalne letnie dni gazpacho serwuj na stół z kostkami lodu.Źródło: Świat kobiety