Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Muhammara – pasta z papryki i orzechów"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2528
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 518
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 203
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 760
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2528
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 518
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 203
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 760
Składniki
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C. Papryki umyj, przetnij na pół i dokładnie oczyść. Ułóż na blasze do pieczenia zewnętrzną częścią do spodu i piecz przez 40 minut.
Po 30 minutach obróć je na drugą stronę na kolejne 10 minut. W tym czasie na suchej patelni upraż orzechy włoskie. Gorące papryki przełóż do miski i zabezpiecz szczelnie folią.
Po 15 minutach ściągnij z nich skórę. Do miksera wrzuć orzechy i zmiel je na drobno. Dodaj obrane papryki, płatki chili, pół łyżeczki soli, czosnek, kumin, melasę i koncentrat pomidorowy.
Całość zmiel i jeśli trzeba dodaj garść bułki tartej, aby zagęścić masę. Przełóż pastę na talerz i polej łyżką oliwy, aby nie wysychała. Podawaj z krakersami, kawałkami selera naciowego, marchewki i papryki.Źródło: Na żywo