Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Otopa nazywana jest różnie w innych regionach kraju np. tuszonka lub świeżonka. Tradycyjna otopa to smażone kawałki boczku. Dzisiaj natomiast prezentuję jesienną wersję tej potrawy z kawałkami szarej renety i rukolą.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 153
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3862
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 285
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 527
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 153
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3862
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 285
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 527
Składniki
Boczek kroję w plastry. Układam i smażę na głębokiej z grubym dnem patelni. Podczas smażenia plastry boczku obracam, aby równomiernie się zrumieniły. Do usmażonego boczku dodaję cebulę pokrojoną w półplasterki. Smażę pod przykryciem, aż cebula będzie miękka. Pod koniec dodaję kawałki jabłek i duszę jeszcze 2-3 minuty. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Usmażoną otopę podaję posypaną listkami i kwiatkami rukoli oraz ze świeżym domowym chlebem.