Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Paella z kurczakiem"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 183
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 158
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 183
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 158
Składniki
Podudzia umyj, wytrzyj do sucha. Mięso lekko posól i posyp pieprzem. Papryki rozetnij, oczyść, strąki opłucz, pokrój na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pomidory umyj, pokrój na cząstki (wcześniej możesz je sparzyć, obrać i oczyścić).
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, smaż na niej podudzia kurczaka ok. 10 minut, zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmaż paprykę, cebulę i czosnek. Dodaj ryż oraz pomidory.
Posyp słodką i ostrą papryką. Gorący bulion wymieszaj z kurkumą. Zalej nim na patelni. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 10-15 minut.
Do składników na patelni dodaj kurczaka oraz groszek, dobrze wymieszaj. Gotuj jeszcze 10 minut.
Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli lubisz, do paelli możesz dodać też krewetki albo plasterki chorizo.Źródło: Naj