Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak mawia mój syn "podobnie jak Indianie z pozyskanej tuszy zjadamy wszystko co może zjeść człowiek" Pierogi z lekkiego z sarniny tym razem połączone z aromatem ziół i leśnych grzybów które idealnie komponują się ze smakiem dzikiego mięsa.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Najlepiej na noc przygotować farsz - ugotować lekkie, kiszoną kapustę, boczek i suszone grzyby. Kapustę i grzyby odcedzamy na durszlaku. Zimną kapustę odciskamy z nadmiaru soku. Wszystkie składniki farszu mielimy w maszynce do mięsa (kapustę na grubym oczku). Przyprawiamy do smaku przyprawami, pozostawiamy na noc w lodówce.
Ciasto: na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól, masło i kefir. Robimy wgłębienie i stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto zagniatamy w kulę. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut.
Z ciasta robię wałeczek odcinam kawałki, wałkuję placuszki, nakładam farsz i zlepiam pierogi. Pierogi gotuję we wrzącej, osolonej wodzie po 10 sztuk około 5 minut od chwili wypłynięcia.
Pierogi można polać okrasą.
Pierogi można podać z wody okraszone skwarkami lub odsmażone z kubkiem czystego czerwonego barszczu.
Można je również przyrządzić z wieprzowych lub wołowych płuc.