Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pizza-zawijaniec"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 198
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3985
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 359
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 936
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 198
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3985
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 359
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 936
Składniki
90 min • Porcja 290 kcal • Koszt porcji 2,50 zł • Przepis na 6 porcji
Do mąki dodaję cukier, sól, olej i drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie. Mieszam i zagniatam sprężyste ciasto. Formuję z niego 4 kulki, odstawiam, by wyrosły.
Pieczarki kroję w paseczki, cebulę w kosteczkę. Na oleju podsmażam cebulę, wrzucam pieczarki. Duszę, aż odparuje woda, doprawiam solą i pieprzem, smażę jeszcze ok. 2 min. Mięsa i osączoną paprykę kroję w kosteczkę. Ser ścieram na tarce.
Kulki ciasta rozwałkowuję na cienkie placki. Każdy smaruję keczupem, układam pieczarki; na trzech plackach rozkładam – mięsa (na każdym inne), a na czwartym paprykę. Placki posypuję startym serem, polewam keczupem. Zwijam placki w rulony i układam je na blasze z pergaminem – jeden za drugim, tworząc ścisłą spiralę (ślimaka).
Dociskam je do siebie, smaruję rozkłóconym białkiem. Piekę w temp. 200°C ok. 45 min.
Pizzę kroję na porcje jak tort. Przed podaniem polewam keczupem. Jest bardzo sycąca. Zofia Bieniek-Pytlak ze StarachowicŹródło: Kobieta i życie