Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pstrąg z cytryną, miodem i migdałami"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2494
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 131
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 176
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 743
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2494
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 131
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 176
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 743
Składniki
Wypatroszone pstrągi umyj dokładnie pod bieżącą wodą i osusz. Posól je z zewnątrz i od środka. Dopraw pieprzem. Natnij ryby w kilku miejscach. Cebulę oczyść i pokrój w talarki.
Cytryny dokładnie umyj szczoteczką i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż pstrągi z obu stron. Gotowe ryby zdejmij z patelni i odłóż w ciepłe miejsce. W głębokim garnku rozgrzej oliwę i obsmaż plastry pomarańczy.
Zalej je sosem sojowym wymieszanym z miodem. Według upodobania możesz dodać tymianek, sól i tłuczony pieprz. Sos zagotuj. Następnie włóż do niego ryby i krótko podgrzej. Pstrągi wyłóż na talerze, w ponacinane miejsca włóż po plasterku cytryny, polej sosem i posyp uprażonymi wcześniej migdałami. Całość zapiecz w piekarniku w temp. 190°C przez 10 minut.Źródło: Na żywo