Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pyzy z cebulą i boczkiem"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 198
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 184
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 198
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 184
Składniki
Wędzony boczek posiekaj. Wrzuć na patelnię z łyżką oleju. Wysmaż na rumiano, zdejmij z patelni. Na wytopiony tłuszcz wrzuć obrane i poszatkowane cebule. Smaż, mieszając, na złoty kolor. Połącz z boczkiem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odlej, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko oraz mąkę ziemniaczaną (stosunek mąki do ziemniaków to 1:4). Wyrób ciasto. Formuj z niego w dłoniach nieduże placuszki.
Na każdy nałóż porcję farszu z boczku i cebuli (część odłóż), formuj okrągłe pyzy. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj 7 minut. Podawaj z resztą boczku i cebuli.
porcji, czas ok. 80 min; porcja – 430 kcal, cena 1,80 zł.Źródło: Świat kobiety