Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Racuchy z jabłkami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli przesiej do miski. Wbij jajka, dosyp cukier waniliowy, wlej mleko. zmiksuj na gładkie ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Jeśli będzie trzeba, dosyp jeszcze odrobinę mąki.
Jabłka umyj, obierz, wydrąż z nich gniazda nasienne. Owoce pokrój w plasterki, a potem na kawałki. Dodaj je do ciasta i delikatnie wymieszaj. Jeśli lubisz, dodaj trochę cynamonu. Przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut.
Na patelni rozgrzej trochę oleju. Nałóż łyżką porcje ciasta, formując niewielkie placuszki. Smaż na rumiano z obu stron. Tak samo usmaż kolejne racuchy (w sumie zajmie to ok. 15 minut).
Placki ułóż na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.Źródło: Naj