Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden ze smaków jesieni :) Pyszne, kremowe risotto z kurkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealna propozycja na pożywny obiad, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 40 minut.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 60
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 722
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 60
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 722
Składniki
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z 2 łyżkami masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do lekkiego zeszklenia. Do cebuli dodać posiekany czosnek. Wymieszać i dodać oczyszczone kurki. Całość smażyć ok. 2-3 minut. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Wlewać po chochelce gorącego bulionu. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodawać kolejne porcje bulionu. Kiedy ryż będzie prawie miękki dodać pozostałą łyżkę masła i starty parmezan. Doprawić do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą. Posypać natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu.