Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada indycza z farszem z cebuli"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 144
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 144
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
ok. 75 minut.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Wrzucić na łyżkę rozgrzanego oleju, smażyć 5 minut, odłożyć do wystudzenia. Tymianek opłukać, osuszyć, 1 gałązkę odłożyć do dekoracji. Od reszty gałązek oderwać listki i posiekać je.
Mięso opłukać, osuszyć, rozciąć na duży płat. Poprószyć solą i pieprzem. Przykryć plasterkami boczku. Rozłożyć podduszoną cebulę i posypać posiekanym tymiankiem. Płat mięsa zwinąć w roladę. Obwiązać mocną bawełnianą nicią.
W brytfannie lub na dużej, głębokiej patelni rozgrzać resztę oleju. Obsmażyć na nim ze wszystkich stron roladę. Potem zmniejszyć ogień i dusić mięso pod przykryciem jeszcze 45 minut. Miód wymieszać z sosem cumberland. Posmarować wierzch rolady ok. 10 minut przed końcem duszenia. Gotowe mięso zawinąć w folię aluminiową i tak trzymać ok. 10 minut. Potem przełożyć na półmisek. Udekorować odłożoną gałązką tymianku, plasterkami pomarańczy i roszponką.
Cumberland (czasem nazywany sosem oksfordzkim) – zimny sos na bazie galaretki z czerwonej porzeczki albo borówki brusznicy, czerwonego wina, soku z pomarańczy i pomarańczowej skórki.Źródło: Życie na gorąco