Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba pieczona z cukinią i papryką - idealne danie obiadowe lub kolacyjne na gorące letnie dni :-)
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 177
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 140
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 177
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 140
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Rozmrożone i umyte filety solimy i posypujemy białym pieprzem z obu stron (ja czasami również posypuję rozmarynem, który bardzo dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju rybkami). Następnie filety kroimy w szerokie pasy. Naczynie żarooporne lub inną formę smarujemy cienko oliwą i układamy w nim kawałki ryby. Skrapiamy je sokiem z cytryny, posypujemy posiekanym drobniutko czosnkiem i polewamy odrobiną oliwy. Tak przygotowane ryby wstawiamy na minimum godznę do lodówki, żeby "się przegryzły":-) W międzyczasie kroimy paprykę w dużą kostkę. Z cukinią robimy dokładnie to samo, przy czym zaznaczam, iż nie obieramy jej ze skórki. Warzywa wrzucamy do jakiegoś naczynia, solimy i pieprzymy do smaku, podlewamy odrobiną oliwy i mieszamy, tak żeby były w niej obtoczone. Następnie wrzucamy je na rybę i razem wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 45-60 min. Najlepiej jest piec bez przjrycia, a na sam koniec można włączyć opiekacz, coby warzywa się nieco zrumieniły:-)