Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śliwki z orzechami"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 68
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3632
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 136
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 862
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 68
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3632
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 136
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 862
Składniki
Śliwki pozbawiam pestek, miksuję.
W piekarniku prażę orzechy, zawijam je w ściereczkę, pocieram w dłoniach (by usunąć łuski) i mielę.
Śliwki smażę ok. 2 godz., dodaję cukier i smażę jeszcze, by odparować nadmiar soku. Część śliwek (ok. litr) miksuję z orzechami i mieszam z kakao, cukrem wanilinowym i pokruszoną czekoladą.
Masę dodaję do reszty śliwek, chwilę gotuję, wkładam do słoików, zakręcam je. Otulam kocem, zostawiam do wystygnięcia.
160 min • Porcja 310 kcal • Koszt słoiczka ok. 2 zł • Przepis na ok. 10 słoiczków.Źródło: Kobieta i życie