Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta z brukselką i boczkiem"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 137
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 789
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 137
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 789
Składniki
Do przesianej mąki wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz jajko, szybko zagnieć jednolite ciasto. Wylep nim dno oraz boki formy do tarty, spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Wstaw do lodówki na około 60 min. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz około 15 minut.
Z umytej brukselki usuń wierzchnie liście i odetnij jej twarde końce. W garnku zagotuj wodę (około 1 i 1 litra), wlej mleko, posól. Włóż brukselkę i gotuj około 10 min. Boczek pokrój w drobną kostkę. Do rozmąconych jajek dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Spód podpieczonego już ciasta posyp bułką tartą i wyłóż brukselkę. Zalej ją masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu rozłóż boczek, posyp startym żółtym serem. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu tartę zostaw na 10 minut w uchylonym piekarniku, dopiero potem pokrój.Źródło: Świat i Ludzie