Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tartaletki z lemon curd"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3853
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 281
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 501
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3853
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 281
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 501
Składniki
Rozbij 3 jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 12 dag cukru. Dodaj mąkę, sól oraz zimne masło. posiekaj, szybko wyrób ciasto. Uformuj kulę, odłóż do schłodzenia.
Duże foremki do tartaletek posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij 8 kółek. Wylep nimi przygotowane foremki. Spody gęsto ponakłuwaj widelcem. Foremki wstaw do piekarnika. Piecz w 180 st. około 15 minut.
Wyciśnij sok z cytryn, połącz go z 9 jajkami oraz kremówką. Ubijaj w kąpieli wodnej, aż masa zgęstnieje. Przełóż do tartaletek. Piecz 25 min w temp. 120 st. Pozostałe białka ubijaj, dosypując stopniowo resztę cukru. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, ocet i aromat. Masę przełóż do szprycy. Wyciśnij rozetki na kremie. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz 20 min w 140 st.
porcji, czas ok. 80 min; porcja – 330 kcal, cena 2,30 zł.
Błyskawiczny deser zrobisz z gotowych korpusów na babeczki i bezików.Źródło: Świat kobiety