Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warzywa w sosie"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 61
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 723
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 61
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 723
Składniki
Kalafior oraz brokuł podziel na różyczki, oczyść, a następnie włóż do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj około 10 minut. Odcedź na sicie, pozostaw różyczki do ocieknięcia.
W rondlu rozgrzej masło, wsyp mąkę. Mieszając, smaż, aż powstanie jasna zasmażka. Dodaj musztardę, wymieszaj. Stopniowo wlewaj mleko, a następnie śmietanę. Cały czas energicznie mieszaj, by w sosie nie powstały grudki.
Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 min, aż sos nabierze gęstości i kremowej konsystencji. Ser typu feta (np. bałkański) osącz, pokrusz w palcach, drobno posiekaj lub rozgnieć widelcem.
Do sosu wsyp przygotowany ser, wymieszaj, zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.
Różyczki kalafiora i brokułu rozłóż w formie. Wlej sos. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp wierzch dania. Zapiekaj w temperaturze 190 st. na złoty kolor (ok. 15 minut).Źródło: Świat kobiety